Υπόμνημα προς Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής

Αυτό είναι το Υπόμνημά μας το οποίο έχουμε καταθέσει στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής σήμερα στην έκτακτη συνεδρία. Η Επιτροπή Προσφύγων έλαβε υπόψιν της τις θέσεις μας και τα  τέσσερα νομοσχέδια θα τα καταθέσουν στην Ολομέλεια της Βουλής. Όπως μας έχουν διαβεβαιώσει θα κατατεθούν την Πέμπτη  12 Δεκεμβρίου 2013 και θα έχουν άμεση ισχύ.

Υ  Π Ο Μ Ν Η Μ Α   Αρ. 4

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων μας καλεί σε ΕΚΤΑΚΤΗ συνεδρία την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 11:00 π.μ. για συζήτηση των πιο κάτω ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΩΝ:

1.    Ο περί Παροχής Στεγαστικής Βοήθειας σε Εκτοπισθέντες, Παθόντες και Άλλα Πρόσωπα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2013. Αρ. Φακ. 23.01.054.253-2013. 

2.    Ο περί Αρχείου Πληθυσμού (Τροποποιητικός) (Αρ.2) Νόμος του 2013.
Αρ. Φακ. 23.01.054.255-2013.

3.    Ο περί  Ενοικιοστασίου (Τροποποιητικός) (Αρ.2)  Νόμος του 2013.
Αρ. Φακ. 23.01.054.254-2013.
4.     Ο περί  Ενοικιοστασίου (Επιδόματα σε Εκτοπισθέντες και Παθόντες) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2013.  Αρ. Φακ. 23.03.050.078-2013.

Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ & ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΩΝ ΜΑΝΑΔΩΝ  τοποθετείται ως εξής:

Είμαστε πεπεισμένες ότι τα υπό συζήτηση Νομοσχέδια είναι απόρροια του αγώνα και της επίμονης διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας τα τελευταία 8 χρόνια.  Ζούμε στο πετσί μας για 39 χρόνια την κατοχή, την προσφυγιά και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας από την Τουρκία.  Ζούμε όμως παράλληλα και  την εγκληματική αμέλεια ΟΛΩΝ των κυβερνήσεων από το 1974 στο να αντιληφθούν και να κατανοήσουν  το ΛΑΘΟΣ τους και να αναγνωρίσουν την ιδιότητα του πρόσφυγα στα παιδιά μας αποδίδοντάς τους την προσφυγική ταυτότητα.  Ένα λάθος το οποίο αναδείξαμε και στις 3 κυβερνήσεις από το ξεκίνημα του αγώνα μας το 2005.  Το Mea Culpa όμως το ακούσαμε, δημόσια,  από τα πλέον επίσημα χείλη του Υπουργού Εσωτερικών στις 20.6.2013.  Και επειδή θέλουμε να δούμε έργα και όχι λόγια χαιρετίζουμε την κατάθεση των υπό συζήτηση Νομοσχεδίων.  Υπό τις περιστάσεις όμως των μνημονίων και της Τρόϊκα θα συζητήσουμε με πνεύμα σύνεσης και διαλλακτικότητας χωρίς να απεμπολούμε όμως τα δικαιώματά μας, γιατί δεσμευτήκαμε να συνεχίσουμε τον αγώνα αυτό μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των δικαιωμάτων μας.  Καλούμε δε την Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μας ακούσει προσεκτικά ώστε το αποτέλεσμα να είναι λιγότερο οδυνηρό.
Και επειδή είμαστε σταθερές στις θέσεις μας οι οποίες έχουν καταγραφεί και στην Έκθεση της Επιτροπής σας στις 19.5.2010 (σελίδες 9,10,11) επαναλαμβάνουμε για ακόμη μια φορά τη θέση μας ως προς το Νο.2 Νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Αρχείου Πληθυσμού (Τροποποιητικός) (Αρ.2) Νόμος του 2013».  Ζητούμε όπως απαλειφθεί η τελευταία παράγραφος που αναφέρεται στη λέξη «αποκλειστικά» αφού για την οποιαδήποτε κρατική παροχή ή άλλου ωφελήματος προς τους εκ πατρογονίας τέτοια διατύπωση ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ στον νόμο, όσο δε για τα εκλογικά δικαιώματα αυτά αναφέρονται στο άρθρο 107 του Νόμου 141/1/2002, το οποίο δεν συζητούμε σήμερα.

Συνεπώς η θέση μας είναι όπως η υπό συζήτηση τροποποιητική νομοθεσία για το άρθρο 119 του Ν.141/1/2002 διατυπωθεί ως ακολούθως:

«Νοείται ότι, τα παιδιά των οποίων ο πατέρας ή η μητέρα είναι εκτοπισθέντες θεωρούνται ότι έχουν τη μόνιμη κατοικία τους στις κατεχόμενες περιοχές και, συνεπώς, για σκοπούς του παρόντος Νόμου θεωρούνται εκτοπισθέντες από το ίδιο μέρος από το οποίο προέρχεται ο πατέρας  ή η μητέρα τουςμέχρι την επίλυση  του Κυπριακού προβλήματος και την επιστροφή στις εστίες τους».

Με την πιο πάνω διατύπωση αίρεται εν μέρει η παραβίαση της Αρχής της Ισότητας, αναγνωρίζεται η προσφυγική ιδιότητα στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες και τους αποδίδεται η  προσφυγική ταυτότητα.   Καλούμε δε την πολιτεία όπως εξαλείψει τον όρο «εκ πατρογονίας» και «εκ μητρογονίας» και ζητούμε να μας ξεκαθαρίσετε ότι και οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες θα εξασφαλίσουν την Προσφυγική Ταυτότητα – σας παραπέμπουμε στην εισήγησή μας όπως το Πιστοποιητικό Εκτοπισμένου δυνάμει καταγωγής μετατραπεί άμεσα σε Προσφυγική Ταυτότητα.

Και  όπως άλλωστε ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωνε σε δημόσια διαβούλευση προς τις γυναικείες οργανώσεις στις 3.12.2013:  « Η ισότητα είναι βέβαια πάνω από όλα ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δείκτης δημοκρατίας και πολιτισμού μιας χώρας……. η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο της να υπάρξει διάχυση της Αρχής της Ισότητας σε όλους τους τομείς του κράτους και της κοινωνίας, και σε αυτό το δρόμο κρίνει ότι είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.  Υποστηρίζουμε την υιοθέτηση θετικών δράσεων, περιλαμβανομένων και νομοθετικών μέτρων, προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στην κατεύθυνση της ισότητας».

Σας καλούμε να δράσετε  έμπρακτα και να  εφαρμόσετε όσα διατυπώνετε για την Ισότητα …..

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της
ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ & ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΩΝ ΜΑΝΑΔΩΝ
Μαρκέλλα Ησαϊα-Τσιάκκα
Πρόεδρος

 Ημερήσια διάταξη ολομέλειας – Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013