Η Ιστορία μας

Το 2004 υπέβαλα αίτηση για εγγραφή των παιδιών μου στην προσφυγική μου ταυτότητα. Μετά από 1 μήνα μου επιστρέφουν την ταυτότητα της εκτοπισμένης οικογένειας χωρίς οικογένεια αλλά ατομική. Θύμωσα. Στην παράκληση μου να δοθούν εξηγήσεις πήρα την αποστομωτική απάντηση: «Αφού κυρία μου ο σύζυγος σου δεν είναι πρόσφυγας πώς θα είναι και τα παιδιά σου;» «Και πού το λέει αυτό;» ρωτώ. «Το λέει ο Νόμος». Ο νόμος αυτός λοιπόν είναι ο Ν141/(1)/2002 άρθρο 119(β).

Το Δεκέμβριο του 2004: Στο μάθημα της Ιστορίας της Κύπρου στην Τρίτη Λυκείου ο καθηγητής έκανε αναφορά στα τραγικά γεγονότα του 1974. Τα παιδιά διψούσαν να μάθουν. Μια από τις πληγές της Κύπρου και το προσφυγικό, που παρ΄ όλη την αδικία και το ξεριζωμό τους, οι πρόσφυγες διαχωρίζονται σε άνδρες και γυναίκες από το ίδιο τους το κράτος. Δηλαδή παιδιά που ο πατέρας τους είναι πρόσφυγας θεωρούνται πρόσφυγες, ενώ παιδιά που η μητέρα τους είναι πρόσφυγας δεν θεωρούνται πρόσφυγες.
Και το ερώτημα καταπέλτης της κόρης μου γυρίζοντας στο σπίτι:
«Δηλαδή τώρα εγώ δεν είμαι πρόσφυγας επειδή εσύ είσαι γυναίκα; Πώς το δέχεσαι αυτό;»

Η ΚΙΝΗΣΗ

Ιανουάριος 2005: Ο θυμός που ένιωθα και ο προβληματισμός μου βρήκαν διέξοδο σε μια φράση του συζύγου μου «Κινηθείτε εσείς οι μανάδες πρόσφυγες, οργανωθείτε για να πετύχετε, δεν κάνετε τίποτε με το να μεμψιμοιρείτε »
1 Φεβρουαρίου 2005: Μετά από μια έρευνα, γράφω το πρώτο άρθρο στις εφημερίδες όπου καλούσα τις μανάδες πρόσφυγες να ενώσουν την οργή τους για να αποκαταστήσουμε αυτή τη κατάφωρη αδικία εις βάρος μας και εις βάρος των παιδιών μας.

20 Φεβρουαρίου 2005: Η παρουσία της ΚΙΝΗΣΗΣ στο συνέδριο της ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΟΣΦΎΓΩΝ όπου στην ομιλία μου καλούσα τις μανάδες πρόσφυγες να εγγραφούν στην ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ & ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΩΝ ΜΑΝΑΔΩΝ για να ξεκινήσει ο αγώνας.

Οφείλω να ομολογήσω ότι δέχτηκα εκατοντάδες τηλεφωνήματα, άκουσα πάρα πολλά προβλήματα που μαστίζουν τον προσφυγικό κόσμο και ιδιαίτερα τις μανάδες, άκουσα όμως και συζύγους να μου λένε τα παράπονά τους για αυτή την αδικία.

Μέχρι τον Ιούλιο 2005 είχε δημιουργηθεί ο πυρήνας και η Ομάδα Δράσης.. Αποφασίζουμε ότι θα πρέπει να εγγραφούμε ως Σωματείο. Στις 27 Αυγούστου 2005 έγινε η ιδρυτική συνέλευση της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ & ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΩΝ ΜΑΝΑΔΩΝ για την πλήρη αποκατάσταση των δικαιωμάτων των ιδίων και των παιδιών τους.

8 Μαρτίου 2005: Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας της Γυναίκας απευθύνουμε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Γενικό Εισαγγελέα, την Επίτροπο Διοικήσεως, την Επίτροπο Νομοθεσίας, προς όλα τα Υπουργεία, προς τις ηγεσίες όλων των κομμάτων και προς όλους τους βουλευτές ζητώντας απάντηση σε 10 ερωτήματα.

Στις 29 Μαρτίου 2005 η απάντηση από τον Γενικό Εισαγγελέα ήταν ότι «ο νόμος τεκμαίρεται συνταγματικός μέχρις ότου κηρυχθεί αντισυνταγματικός από το αρμόδιο Δικαστήριο. Εναπόκειται στην Εκτελεστική Εξουσία, η οποία έχει την αρμοδιότητα ετοιμασίας και υποβολής νομοσχεδίων στη Βουλή, να υποβάλει σχετικό νομοσχέδιο για τροποποίηση του άρθρου 119 του Νόμου».

Στις 25 Απριλίου 2005 η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Περιληπτικά τα 4 σημεία:

1. θα αυξηθούν οι πρόσφυγες με κίνδυνο τα στοιχεία του Κράτους να μην γίνονται πιστευτά
από ξένες κυβερνήσεις και Διεθνείς οργανισμούς που μας βοηθούν οικονομικά και πολιτικά και γνωρίζουν τα πραγματικά γεγονότα και τους πραγματικούς αριθμούς.
2. Θα επηρεαστούν οι εκλογικοί κατάλογοι.
3. Θα προστεθεί μεγάλος αριθμός δικαιούχων των διαφόρων στεγαστικών και άλλων χορηγημάτων με αποτέλεσμα να παραστεί ανάγκη να εξευρεθούν και να διατεθούν εκατομμύρια λίρες πράγμα αδύνατο να καλυφτεί από τους προϋπολογισμούς του κράτους.
4. Αν υιοθετηθεί το αίτημα σας θα έχει ως συνέπεια την άμεση εγγραφή ως εκτοπισθέντων 45000 παιδιών.
Καταλήγει αναφέροντας τις εξελίξεις στο πολιτικό μας πρόβλημα και ότι η κυβέρνηση στο παρόν στάδιο δεν έχει τη δυνατότητα αλλαγής της καθορισμένης πολιτικής στο θέμα των προσφυγικών ταυτοτήτων.

Μελετώντας προσεκτικά ένα προς ένα τα σημεία του Υπουργείου στείλαμε επιστολή στη Στατιστική Υπηρεσία ζητώντας τη στατιστική μελέτη του Φεβρουαρίου 1994. Η απάντηση ήρθε τον Ιούνιο του 2005 αναφέροντας ότι μετά από εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας υπολογίστηκε ότι το 2047 το 80% του πληθυσμού θα είναι πρόσφυγες. Οι εκτιμήσεις αυτές αποτελούν εσωτερικό εμπιστευτικό έγγραφο και δεν δίνονται.

Μείναμε άναυδες με αυτά που ακούγαμε και διαβάζαμε!
Αποφασίζουμε ότι έπρεπε να παρακινήσουμε τα ΜΜΕ ώστε να βγει στην επιφάνεια το πρόβλημα σε όλο του το μεγαλείο. Έγιναν αρκετές ραδιοφωνικές εκπομπές και δημοσιεύσεις στον ημερήσιο τύπο.

Παράλληλα ξεκινήσαμε τις επαφές μας με τα Κόμματα και τους βουλευτές. Όμως δεν ήταν αρκετό, ο αγώνας έπρεπε να πάει και δικαστικώς. Έτσι τον Οκτώβριο του 2005 ζητήσαμε τη νομική συμβουλή των κυρίων Ανδρέα και Σίμου Αγγελίδη για το κατά πόσο η ΚΙΝΗΣΗ μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο. Η απάντηση ήταν ότι η προσφυγή μόνο ατομική μπορεί να είναι, και τους ζητήσαμε αν το επιθυμούσαν να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας. Για όλη τους την υποστήριξη τους ευχαριστούμε ολόψυχα.

Στις 26 Ιουλίου 2005 ήρθε η απάντηση από τον ειδικό σύμβουλο του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέροντας ότι «είναι κατανοητά τα επιχειρήματα και οι απόψεις σας όμως οι αντικειμενικές δυσκολίες και τα προβλήματα που θα προκύψουν … τόσο σε πολιτικό όσο και οικονομικό-κοινωνικό επίπεδο είναι τέτοια που δικαιολογούν τις αποφάσεις της παρούσας Κυβερνήσεως αλλά και όλων των προηγούμενων….» Στείλαμε επιστολή ζητώντας να έχουμε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για να μας ξεκαθαρίσει το τοπίο. Αντί αυτού μας δέχτηκε στο γραφείο του ο τότε Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Πασιαρδής.

Ζητήσαμε επίσης συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Μας δέχτηκε ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης, κος Θεοδώρου, ως θεματοφύλακας του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας. Υποβάλαμε ταυτόχρονα αίτηση για εγγραφή στον εν λόγω Μηχανισμό και μας ενέκριναν.

Στις 8 Απριλίου 2006 πραγματοποιούμε τη Δημοσιογραφική Διάσκεψη.

Πεισμώνουμε και συνεχίζουμε.

Παράλληλα η κόρη μου υποβάλλει αίτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας να εγγραφεί στην προσφυγική μου ταυτότητα. Η απάντηση ήταν φυσικά αρνητική. Υποβάλλουμε καταγγελία στην Επίτροπο Διοικήσεως για άνιση μεταχείριση. Στις 18 Μαΐου 2006 φτάνει η Έκθεση καταπέλτης της Επιτρόπου Διοικήσεως .
Καταθέτουμε την προσφυγή μας στο Ανώτατο Δικαστήριο. Οι νομικοί μας σύμβουλοι στο πλευρό μας συνέχεια.

Η αδικία κορυφώθηκε προκλητικά στον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών όπου μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (ΚΔΠ 52) από τις 17 Φεβρουαρίου 2006 θα αποκόπτεται 20% από τα δάνεια που εγκρίνονται στα εκ μητρογονίας παιδιά. Δράσαμε αμέσως – Συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο του Φορέα και με επιστολή διαμαρτυρίας ζητούσαμε τροποποίηση του κανονισμού.

Εν τω μεταξύ ζητήσαμε να εγγραφούμε στον κατάλογο των επιτροπών της Βουλής και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Προσφύγων ώστε να συμμετέχουμε σε συνεδρίες όσον αφορά τα εκ μητρογονίας.

Αντί του τότε Υπουργού Εσωτερικών κυρίου Χρίστου μας δέχεται ο Ανώτατος Λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Παρέλλης τον Ιούνιο 2006. Μας αναφέρει ότι το Υπουργείο μελετά το θέμα, μετά και από το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως, και ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ζήτησε έκθεση από το Υπουργείο του. Την έκθεση αυτή θα την υπέβαλλε ο κ. Θεοδώρου ο οποίος μας καλεί σε συνάντηση τον Ιούλιο 2006. Συμφώνησε μαζί μας ότι το θέμα δεν είναι ούτε πολιτικό ούτε οικονομικό, αλλά εθνικό, και ότι θα πρέπει να μελετηθεί εις βάθος από το Εθνικό Συμβούλιο.

Εκλογές της ΠΕΠ. Η πρώτη νομοθεσία Ν.71(1)/94 αναφέρει ότι μέλη της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων «θεωρούνται τα άτομα των οποίων οποιοσδήποτε γονέας ή και οι δύο γονείς είναι πρόσφυγες…» Και ξαφνικά άρχισαν οι τροποποιήσεις της Νομοθεσίας αφαιρώντας φυσικά το δικαίωμα του πρόσφυγα στα εκ μητρογονίας τέκνα. Στείλαμε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών με ημερομηνία 29 Ιουνίου 2006 με κοινοποίηση προς όλους τους αρμοδίους. Η απάντηση ήρθε από την ΠΕΠ για συνάντηση. Η ΠΕΠ συμφωνεί μαζί μας και δίνει τις τροποποιήσεις στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής.

Τον Ιούνιο του 2006 αποστείλαμε συγχαρητήρια επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης θέτοντας του ξανά το αίτημα μας και επισυνάπτοντας το Πόρισμα της Επιτρόπου. Η απάντηση ήρθε στις 4 Ιουλίου 2006: αφού μας ευχαρίστησε συνέχισε «σχετικά με το πόρισμα θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να αρθεί η ανισότητα σε βάρος των εκ μητρογονίας εκτοπισθέντων» και συνεχίζει με το ότι «την ανάγκη για άρση της διάκρισης εις βάρος των εκ μητρογονίας εκτοπισθέντων την έχει επισημάνει και η αρμόδια Επιτροπή των ΗΕ μετά από πρόσφατη εξέταση της 3ης, 4ης και 5ης Περιοδικής Έκθεσης της Κύπρου για την εφαρμογή της Σύμβασης για Εξάλειψη Κάθε Μορφής Διάκρισης σε Βάρος της Γυναίκας (CEDAW).
Στις 28 Αυγούστου λαμβάνουμε επιστολή από την νεοϊδρυθείσα Επιτροπή Ισων Ευκαιριών μεταξύ Αντρών και Γυναικών, της οποίας ηγείται η κ. Σωτηρούλα Χαραλάμπους, με την οποία ζητείται το Υπόμνημά μας. Της το αποστέλλουμε.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2006 αποστείλαμε συγχαρητήρια επιστολή στον κ. Νεοκλή Συλικιώτη Υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας του συνάντηση. Από έγκυρες πηγές μάθαμε ότι ο Υπουργός, αν θα μας συναντούσε, αυτό θα γινόταν μετά τις εκλογές τις ΠΕΠ.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2006 αποστείλαμε επιστολές τόσο στον Γενικό Λογιστή όσο και στο Διευθυντή των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών ζητώντας τους στοιχεία για τα ποσά που δόθηκαν στους πρόσφυγες, καθώς επίσης και για το πώς διαχειρίζονται τα χρήματα που εισπράττουν από το προσφυγόσημο. Μας καλεί σε συνάντηση ο Γενικός Λογιστής λέγοντας μας ότι δεν έχουν ακριβώς τα στοιχεία που θέλουμε όμως θα μας ετοιμάσει την έκθεση του και θα μας την αποστείλει.

Η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής μας κάλεσε στη συνεδρία στις 20.9.2006 με θέμα τις εκλογές της ΠΕΠ. Μας ζήτησαν το ΥΠΟΜΝΗΜΑ μας και το αποστείλαμε.
Οι διχογνωμίες μεταξύ των βουλευτών υποχρέωσαν τον Πρόεδρο της Επιτροπής να ζητήσει γνωμάτευση από το Γενικό Εισαγγελέα και η γνωμάτευση ήρθε στις 26 Σεπτεμβρίου 2006: «δεδομένου ότι η τροποποίηση αυτή φαίνεται να εξυπακούει και δαπάνες στον προϋπολογισμό λόγω μεταξύ άλλων, αυξημένων διοικητικών κόστων για την ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων έχω την γνώμη πως η απάντηση στο ερώτημα σας πρέπει να είναι αρνητική, υπό το φως μάλιστα των διατάξεων του άρθρου 80.2 του Συντάγματος». Υπό το φως λοιπόν των διατάξεων του πιο πάνω άρθρου στις 29 Σεπτεμβρίου 2006 αποστέλλουμε επιστολή στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής ότι «είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα απορριφθεί το αίτημα μας και τους καλούμε να ζητήσουν από το Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίσει ως αρμόδιο τη συμπερίληψη των εκ μητρογονίας προσφύγων στους εκλογικούς καταλόγους της ΠΕΠ».

Στις 2 Οκτωβρίου 2006 δημοσίευμα του ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ μετά από συνέντευξη στην κ. Αντωνία Λαμπράκη για την ΚΙΝΗΣΗ μας. Την ίδια μέρα η εξέταση της προσφυγής και οι οδηγίες από το δικαστήριο προς τους δικηγόρους.

Από δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο μαθαίνουμε ότι στις 25 Οκτωβρίου 2006 ο Υπουργός κλήθηκε στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής για να συζητηθεί στο σύνολό της η προσφυγική πολιτική της Κυβέρνησης . Αποστέλλουμε επιστολή με αίτημα να συμμετέχουμε ή/και να κληθούμε ως παρατηρητές. Γίνεται δεκτό.
Μετά τη λήξη της συνεδρίας συναντήσαμε άτυπα τον Υπουργό στον υπαίθριο χώρο της Βουλής. Όταν τον ρωτήσαμε πότε θα μας συναντήσει μας ανάφερε ότι θα δώσει εντολή να γίνει σύντομα μια συνάντηση. Έτσι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2006.
Aντιπροσωπεία της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ & ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΩΝ ΜΑΝΑΔΩΝ συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών κύριο Νεοκλή Συλικιώτη και με ομάδα λειτουργών του Υπουργείου. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της αναγνώρισης της προσφυγικής ιδιότητας στα εκ μητρογονίας προσφυγόπουλα. Ως αποτέλεσμα της συνάντησης απεφασίσθη η συγκρότηση ομάδας λειτουργών, οι οποίοι θα μελετήσουν εις βάθος όλες τις πτυχές των προβλημάτων που πιθανόν να προκύψουν από την αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας και στα εκ μητρογονίας προσφυγόπουλα. Ο Υπουργός υποσχέθηκε ότι στα ό,ποια προβλήματα προκύψουν θα ζητηθεί και η συνεργασία της ΚΙΝΗΣΗΣ για την επίλυση τους, γεγονός το οποίο μας άφησε ιδιαίτερα ικανοποιημένες.

Η Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Αντρών και Γυναικών μας καλεί σε συνάντηση στις 9 Νοεμβρίου 2006. Αντιπροσωπεία της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ & ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΩΝ ΜΑΝΑΔΩΝ συναντήθηκε με την κ. Σωτηρούλα Χαραλάμπους- Πρόεδρο της νεοσυσταθείσας Επιτροπής Ισότητας Μεταξύ Ανδρών και Γυναικών. Η κα Χαραλάμπους μας έδωσε δε συγχαρητήρια για το γεγονός ότι καταφέραμε να πείσουμε ότι το θέμα των εκ μητρογονίας είναι καθαρή διάκριση και ότι πρέπει να υπάρξει διαβούλευση μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας ώστε να αποδοθεί η ιδιότητα με ό,τι αυτή συνεπάγεται κατευθυνόμενη προς τις εκλογές της ΠΕΠ.
Μας εξήγησε ότι επειδή το θέμα μας βρίσκεται ήδη στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής η ίδια δεν μπορεί να ασχοληθεί αλλά θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων για το θέμα μας. Η επαφή μας μαζί της θα είναι συνεχής. Αναφορικά με τον Φορέα θα στείλει επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών και θα μιλήσει και με τον Διευθυντή του Φορέα. Επίσης για το θέμα του Φορέα, ο ΥΠΕΣ μας δήλωσε ότι θα έχει συζήτηση με τον Υπουργό Οικονομικών και όταν του είπαμε ότι ζητήσαμε συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα μας είπε ότι θα το θέσει και αυτό ενώπιον του.

Στις 9 Δεκεμβρίου 2006 ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας οργάνωσε πανηγυρική εκδήλωση με θέμα «Ισότητα Ανδρών και Γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» και η ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ & ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΩΝ ΜΑΝΑΔΩΝ κλήθηκε να παραστεί. Σε ερώτησή μας για τη διάκριση που υφίστανται τα εκ μητρογονίας παιδιά μας ο Υπουργός δεσμεύτηκε δημόσια ότι είναι ξεκάθαρη η παραβίαση της αρχής της ισότητας, όπου η προσφυγική ιδιότητα παραχωρείται με βάση το φύλο!

Στις 17 Ιανουαρίου 2007 αντιπροσωπεία της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ & ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΩΝ ΜΑΝΑΔΩΝ κλήθηκε να παραστεί στη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής για συζήτηση των 2 προτάσεων για τροποποίηση του Νο.141/1/2002 άρθρο 119(β) που υπέβαλε τόσο η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ όσο και ο κ. Λευτέρης Χριστοφόρου. Στη συζήτηση για το πόσοι είναι οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες η ΚΙΝΗΣΗ δεν συμφώνησε με τον αριθμό που επικαλείται τόσο η κυβέρνηση όσο και η Επιτροπή Προσφύγων και κατάθεσε απαντήσεις από την Στατιστική Υπηρεσία, μετά από αίτημα της ΚΙΝΗΣΗΣ, για το κατά πόσον αυτά τα στοιχεία μπορούν να επαληθευτούν. Η απάντηση από την Στατιστική Υπηρεσία λέει τα εξής «λυπούμαι να σας πληροφορήσω ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία στη Στατιστική Υπηρεσία ώστε να γίνει σύγκριση των εκτιμήσεων με τους πραγματικούς αριθμούς».

Στις 25 Ιανουαρίου 2007 λάβαμε μέρος στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ «το Συζητάμε».

Την 1η Φεβρουαρίου 2007 στάλθηκε εμπιστευτική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Πρόεδρο της Βουλής αναφορικά με τα εκ μητρογονίας προσφυγόπουλα η οποία προκάλεσε κύμα αντιδράσεων. Η ΚΙΝΗΣΗ έστειλε απαντήσεις και στα πέντε σημεία που ανάφερε ο Πρόεδρος θεωρώντας τη στάση του Προέδρου ως απαράδεκτη απέναντι στις μανάδες πρόσφυγες.

Στις 12.2.2007 αποστείλαμε επιστολή στο Αρχείο Πληθυσμού με αίτημα να μας δώσουν στοιχεία αναφορικά με τον πραγματικό αριθμό των προσφύγων. Οι εκ μητρογονίας, οι οποίοι συνδέονται με την πολιτική ταυτότητα της μητέρας τους είναι 52,148, αλλά αυτό το νούμερο μπορεί να διαφοροποιηθεί προς τα πάνω . Οι εκ μητρογονίας που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι μόνο 10,500.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2007 μας δέχτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και νέας Ιουστινιανής Χρυσόστομος ο Β΄. Μας ανάφερε ότι η εκκλησία αναγνωρίζει την μητρογονία και ότι το θέμα θα το συζητήσει τόσο με τον Γενικό Εισαγγελέα όσο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μας ζήτησε να έχουμε επικοινωνία.

Στις 5 Μαρτίου 2007 το Πανεπιστήμιο της Δευτέρας οργάνωσε εκδήλωση για τη Μητρογονία στην οποία ήταν παρών και ο Υπουργός Εσωτερικών και βουλευτές της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής. Αναφέρθηκαν στο ότι η υφιστάμενη κατάσταση είναι παραβίαση της αρχής της ισότητας και στο ενδεχόμενο να αναγνωριστούν ως εκ καταγωγής πρόσφυγες!

Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση τόσο στη νομοθετική όσο και στην εκτελεστική εξουσία για τροποποίηση του Νόμου 141/(1)/2002 άρθρο 119(β).

Είναι χρέος προς αυτούς που μας έφυγαν, προς εμάς τις ίδιες και τις επερχόμενες γενιές να αποδείξουμε ότι και αξιοπρέπεια έχουμε και τον σεβασμό των υπολοίπων απαιτούμε. ΄Οσο το Κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο άλλο τόσο θα υπάρχουν πρόσφυγες και εκτοπισθέντες που θα διεκδικούν την καταγωγή τους και θα αγωνίζονται για την επιστροφή και επανεγκατάσταση στις προγονικές τους εστίες.

Ζητούμε από την Κυπριακή Κυβέρνηση να τιμήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προς τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών και προς εμάς τις πρόσφυγες και εκτοπισμένες μανάδες ως ίσους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας με κατοχυρωμένο το δικαίωμα μας βάσει το άρθρο 28 του Συντάγματος.

Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ & ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΩΝ ΜΑΝΑΔΩΝ δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για αποκατάσταση, διασφάλιση και σεβασμό των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας.

 

Μαρκέλλα Ησαΐα-Τσιάκκα
Πρόεδρος